Agenda


Aankomende events

Er zijn op dit moment geen agendaitems

Voorgaande events

20 juni 2013
1371679200

Feiten en fabels over gezondheid

De impact die voedselallergie heeft wordt vaak onderschat. Het is een groot misverstand dat het gewoon een vervelende aandoening is. Mensen moeten elke verpakking met etenswaren in de winkel controleren op allergenen.

En wie etiketten leest, slaat soms de schrik om het hart. E-nummers zijn door de Europese Unie toegelaten hulpstoffen in ons voedsel. Ze zijn minder eng dan ze misschien klinken: het gaat vaak om stoffen die ook van nature in voedsel zitten. Hoe zit het nu eigenlijk echt? Wat zijn fabels en wat zijn feiten?

Sprekers die dag waren:

Marcel Zwietering - Wageningen Universiteit
E-nummers is dat de E van Eng?
Levensmiddelen bevatten vaak vele ingrediënten, waaronder E-nummers. Consumenten kiezen steeds vaker producten zonder E-nummers. Is dat een verstandige keuze? Is er een verschil tussen chemische en natuurlijke E-nummers? Kunnen we zonder? Marcel Zwietering van de Wageningen Universiteit nam ons mee in de wereld van E.

Marjan van Ravenhorst - Allergenen Consultancy
Voedselallergie
Hoe zit dat eigenlijk met glutenvrij? Welke ontwikkelingen zien we daar? Ook ontkomen we niet meer aan de waarschuwing 'kan sporen bevatten van' op verpakkingen. Wanneer wordt dat erop gezet? En wat moet de allergische consument daarmee? Marjan van Ravenhorst kwam ons inzicht geven in de allergenenwetgeving en nieuwe ontwikkelingen daarbinnen. Ook ging zij in op vragen als: wat is voedselallergie? Wat zijn allergenen? Hoe gaan we om met etikettering? En hoe zit het met kruisbesmetting?

IJsbrand Velzeboer – Voedselveiligheidsspecialist en meer
Bedorven voedsel: de dood in de pot of leven in de brouwerij?
Voedselverspilling is een groot probleem. Geschat wordt dat consumenten jaarlijks zo’n 2,6 miljard euro aan voedsel verspillen. In de rest van de keten wordt voor circa 2 miljard euro aan voedsel weggegooid. Op deze manier worden veel geld, energie en grondstoffen verspild. Maar is dat echt nodig? We maken een korte rondgang door de boeiende wereld van bederf van onze voedingsmiddelen. Soms kleven er risico’s aan maar vaak gebeuren er ook spannende dingen. Bederf staat onlosmakelijk in verband met houdbaarheidsverlenging van onze moderne voedingsmiddelen. Op luchtige wijze werd door voedselveiligheidsspecialist en directeur van Scienta Nova IJsbrand Velzeboer fabels ontkracht over de houdbaarheid van ons dagelijks voedsel. De inhoud is licht verteerbaar, vermakelijk en zeer informatief.

Katinka Huiskamp - Diëtist voor diverse magazines
Het veranderende dieet
We eten niet goed en bij voorkeur ongezond. De gevolgen daarvan ondergaan dagelijks 1,5 tot 2 miljoen mensen en dat worden er nog veel meer. Welke trends en ontwikkelingen spelen er binnen de consumentenmarkt? Hangen er ook nog bedreigingen boven ons hoofd? Katinka Huiskamp, auteur van het boek darmEHBO en ontwikkelaar van het Happy Weight plan gaf ons een kijkje in de keuken van de toekomst.

Kris Verburgh - Arts, wetenschapper en auteur van de bestseller ‘De Voedselzandloper’
Met meer dan 200.000 verkochte exemplaren is het boek ‘De voedselzandloper’ van arts en wetenschapper Kris Verburgh een feit. Het boek telt meer dan 240 referenties naar wetenschappelijke studies en bespreekt tal van misverstanden omtrent voeding. Vele diëten en voedingsmythes worden doorprikt. Het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Kris brengt ons verheldering over een tal van misverstanden binnen de voeding en gezondheid.

Wist je dat?
• De meeste vetten geen belangrijke rol spelen bij hart- en vaataandoeningen
• Melkproducten minder gezond zijn dan we dachten
• Antioxidanten niet werken en op lange termijn gevaarlijk kunnen zijn
• De klassieke voedseldriehoek en schijf van vijf veel gezonder kunnen
• De meeste diëten schadelijk voor de gezondheid zijn
• Producten zoals groene thee niet omwille van antioxidanten gezond zijn
• De enige wetenschappelijk bewezen methode die veroudering aanzienlijk afremt geen medicatie of een ‘super-antioxidanten pil’ is, maar een bepaalde voedingsgewoonte.

Aanmeldformulier voor events

Aanmelden voor event
Ik meld me aan voor
Ik maak gebruik van het diner