Agenda


Aankomende events

Er zijn op dit moment geen agendaitems

Voorgaande events

20 november 2014
1416438000

Klein is het nieuwe groot

En van de overblijvende boerderijen is ruim de helft te klein om een volledig inkomen uit agrarische productie te halen. Toch wordt de kleinschalige productie van enorm lokaal belang in de voedselnormering. Denk aan de grote opkomst van o.a. stadsboerderijen, telen en kweken in lege kantoorpanden, thuisafgehaaldNL, daktuinieren, stedelijke imkers. Wat kunnen we met deze kleinoden? Want wie het kleine niet eert...!

Programma


14.30 uur Ontvangst

15.00 uur Opening door onze voorzitter Ties Pronk

15.10 uur Keek op de week

15.20 uur Arjen Dekking WUR Onderzoeker Stad-Land Relaties en Tom Saat van Stadsboerderij Almere
Wat is stadslandbouw, welke functies vervult het, focus op korte ketens, voorbeelden uit Almere. Stadslandbouw is niet alleen een verzameling van allerlei kleinschalige voedselinitiatieven, maar het kan ook een mogelijke strategie zijn voor grote bedrijven in de nabijheid van de stad.
Tom Saat vertelt zijn verhaal over Stadsboerderij Almere, en hun ervaringen met korte ketens.

16.20 uur Koffiepauze

16.45 uur Arwin Bos, LTO Nederland
Arwin Bos zet zich vanuit zijn functie als bestuurder bij LTO Noord in voor een vitale agrarische sector met oog voor, en binding met, de maatschappij. Hij vindt het onder meer belangrijk om boeren, burgers en buitenlui met elkaar te verbinden, zowel sociaal als economisch (het creëren van nieuwe verdienmodellen). Hiernaast gelooft Arwin in de kracht van overleg: met respect voor elkaar en geredeneerd vanuit een gedeeld belang komen tot oplossingen die gedragen worden. Arwin deelt met ons de visie van de LTO over de geschetste problematiek en verteld welke bewegingen zij zien. Naast deze bestuursfunctie is Arwin ook mede-eigenaar en bestuurder van Bos Akkerbouw, een mooi familiebedrijf in de Haarlemmermeerpolder met honderd jaar ervaring in het produceren van kwalitatief voedsel op twee boerderijen. Bos Akkerbouw richt zich hierbij op de lange termijn: uitputting van de grond voorkomen (bodemvruchtbaarheid is topprioriteit), duurzame relaties met klanten en toeleveranciers aangaan en onderhouden en produceren met oog voor de omgeving. Vanuit Bos Akkerbouw heeft Arwin de Aardappelboer opgericht; een nieuwe tak binnen het bedrijf die zich ten doel stelt op een verantwoorde manier de lekkerste aardappels te produceren en deze zoveel mogelijk lokaal te vermarkten. Arwin doet dit vanuit een gedrevenheid bij, en passie voor mooi en lekker voedsel.

17.30 uur Steven Koster, Puurland
Steven Koster wil als stadsboer de directe link tussen stad en platteland leggen. Door het herstellen van de regionale voedselketen maakt hij de stadsbewoner weer bewust van de rol van voedsel en productie ervan. Hij doet dit door via zijn website regionale producten (op basis van recepten) aan te bieden en rechtstreeks van de boer aan de klant te leveren. Daarnaast beheert hij een stadstuin van 8.000 m2 in Arnhem waar stadslandbouw, educatie en re-integratie plaatsvinden.

18.00 uur Het laatste woord

18.15 uur Borrel

19.00 uur Sit down dinner

21.00 uur Einde programma

Praktische informatie


Wanneer?

20 november 2014

Hoe laat?

Van 14.30 tot 21.00 uur

Waar?

Paviljoen Puur, Overdiemerweg 37, 1111 PP  Diemen

Aanmeldformulier voor events

Aanmelden voor event
Ik meld me aan voor
Ik maak gebruik van het diner