Agenda


Aankomende events

Er zijn op dit moment geen agendaitems

Voorgaande events

7 maart 2013
1362610800

Wie de jeugd niet heeft, kan de toekomst wel vergeten!

In Nederland wonen bijna 2,5 miljoen kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Gezamenlijk hebben zij zo’n 200 miljoen euro aan direct besteedbaar budget. Maar dat is nog niet alles. Kinderen hebben ook nog eens een behoorlijke vinger in de pap als het gaat om gezinsaankopen, goed voor zo’n 2 miljard euro. Een interessante doelgroep dus. Maar hoe bereik je kinderen? Want hoewel tweejarigen al aan behoorlijk wat commercie blootgesteld worden, pas vanaf 3 jaar herkennen kinderen logo's, vanaf 9 jaar is hun merkbeleving op productniveau concreet en pas vanaf 12 jaar krijgt een merk meer emotionele invulling. Segmentatie van deze doelgroep naar sekse en leeftijd biedt nuttige inzichten voor een gerichte benadering. Kinderen zijn dus big business; een doelgroep die je als marketeer niet links kunt laten liggen. Dat kinderen massaal bestookt worden met subtiele en minder subtiele 'koop-mij!'-uitingen, staat als een paal boven water. Maar wat is de invloed van al deze uitingen op kinderen? Tijdens de eerstvolgende Ver(s)kenners bijeenkomst op 7 maart a.s. duiken wij in de wereld van kinderen en vinden wij aan de hand van inspirerende sprekers uit; wat werkt wel en wat werkt niet? En wat is toegestaan, en wat vooral niet?

Sprekers die dag waren:

Bart van Opzeeland - Foodwatch
Het merendeel van het aanbod producten voor kinderen is te zoet, te zout of te vet. Dat is één van de conclusies uit het (kritische) rapport over kinder foodmarketing dat Foodwatch op 25 februari lanceert. Foodwatch is dan ook voor een marketingverbod op ongezonde producten voor kinderen. Ook pleit Foodwatch voor een onafhankelijk systeem (zoals in Engeland). Daar worden producten op verschillende facetten beoordeeld en pas als het onder de noemer ‘gezond’ valt, mag er voor gemarket worden. Bart van Opzeeland, directeur lichtte het rapport vers van de pers toe en ging dieper in op ‘hun’ oplossing.

Esther Rozendaal - coauteur van de publicatie ‘De Jonge Consument’ en docent aan de Radboud Universiteit
Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden; de rol van characters Kinderen in verschillende leeftijden houden van characters die bij hun eigen ontwikkelingsniveau passen. Dit kan als marketinginstrument kan erg succesvol zijn, mits deze herkenbaar, aantrekkelijk, onderscheidend en sympathiek zijn. Zodra er een stimulerende rol is weggelegd voor de character, slaat deze eerder aan. Zo is dit instrument bij uitstek geschikt voor het beïnvloeden van de keuze van kinderen voor groente en fruit. Hoe werkt dat nou precies? Esther Rozendaal bracht voorbeelden tot leven en nam ons mee in de gedachtegang van kids en hun perceptie van lekker gezond eten.

Ron Vrijmoet - Tjiezie
De keuze om een eigen character te ontwikkelen, of er een te lenen hangt af van veel factoren. Uniekaas besloot er zelf één te creëren. En met succes. Tjiezie is inmiddels een veel gedownloade app. Bij The Voice Kids staat hij al op de planken en ook zijn eigen stripverhaal is inmiddels uit. Met een nieuwe serie emoticons speelt Tjiezie van Uniekaas in op een nieuwe hype. Volop ontwikkelingen dus. Ron Vrijmoet deed een boekje open over de ontwikkeling van het populaire icoon, keuzes als inscript sponsoring van The Voice Kids en de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van een eigen karakter.

Annemiek Vogel van Yummm Concepts
“Dat moet toch gezonder kunnen?” dachten Tom en Annemiek Vogel over snacks voor kinderen. Dus begon Yummm te experimenteren met groente en fruit als basis voor snoep en snacks. Het resultaat: de populairste snacks veel gezonder gemaakt, verpakt in een speciaal jasje voor kinderen op kinderportieformaat. Én met een eigen character: Yuno. De producten bevatten aanzienlijk minder toegevoegde suikers, vet en kcal dan vergelijkbare producten, zonder in te leveren op smaak of beleving voor het kind. Geschikt voor marketing naar kinderen van 7-12 jaar en hun (groot)ouders. Annemiek Vogel nam ons mee in haar voorbeeld van betere alternatieven en keuzevrijheid in het segment van snack- en zoetwaren. YUNO gaat ervan uit dat snoepen en verwennen een gegeven is en wil nooit aanzetten tot meer snoepen, maar zich inzetten voor betere alternatieven en keuzevrijheid in het segment van snack- en zoetwaren.

Christine Grit van de FNLI
Waar ligt de grens?
Kinderen zijn een kwetsbare doelgroep. Daarom zijn er een aantal zorgvuldigheidsprincipes die gehanteerd moeten worden bij het benaderen van kinderen. Zo mag je als bedrijf je reclame-uitingen niet richten op kinderen tot 7 jaar. Maar er zijn nog meer regels vastgelegd. Ook voor kinderen die al wel onderscheid kunnen maken tussen reguliere programmering en reclame. Deze regels zijn opgenomen in de zogenoemde Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV). Christine Grit wees de weg in het doolhof van regelgeving en ethiek.

Aanmeldformulier voor events

Aanmelden voor event
Ik meld me aan voor
Ik maak gebruik van het diner