Kennisreis Parijs 2023

Afgelopen oktober gingen wij met een groep Ver(s)kenners leden op Xperiencetrip naar Parijs op verkenning naar Vers ➡ food retail ➡ gastronomie. En we hebben weer volop inspiratie opgedaan! De buitenmarkten, ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Parijs. Zo heb je Marché Raspail, bekend om zijn biologische producten en gastronomische producten maar ook Marché des Enfants Rouges en Marché d'Aligre zijn meer dan een bezoek waard. Deze markten zijn een geweldige plek om vers fruit, groenten, kazen, vlees, zeevruchten en nog veel meer rechtstreeks van lokale producenten te bekijken, te proeven en te kopen. Wij bezochten ook de Retail reus der reuzen, Carrefour in Villiers-en-bière even buiten Parijs, de grootste hypermarkt van Frankrijk. De Vers manager, gaf ons een rondleiding over de verschillende vers pleinen , samen goed voor 5000 m2 vvo. Dagelijks bezoeken 10.000 klanten deze winkel. Zij wonen in een straal van 50-60 kilometer tot de winkel. Duidelijke signing, mooie presentatie van de producten en een heel breed assortiment. Onze Verskenners konden hier nog wel uren verblijven maar we hadden ook Grand Frais op ons lijstje staan. Grand Frais de naam van de formule zegt het al, een food retail zaak met 1000 m2 vers. Een ruim assortiment fruit met alle exotische vruchten die je je maar kunt bedenken: van kiwi tot lychee, maar ook Vietnamese pitaya’s, mangoustan uit Colombia, goyave uit Brazilië en tamarinde uit Thailand. Of wat dacht je van veertig soorten olijven? Maar ook een ruim assortiment van zuivelproducten die inspelen op de diverse eetmomenten en fraai gepresenteerd in glas en aardewerk potjes. Ook de kaasafdeling sprong er uit, wat een keuze! De wijk Marais kent veel speciaalzaken. Patissiers, traiteurs, kaaswinkels, boulangeries, mooie wijnzaken en een bezoek aan Eataly in hartje Parijs stonden ook op ons programma. In Villier eender, wat een prachtig versaanbod. Hier genoten we samen met Parijzenaar Marc Oppenhuizen , van een wijnproeverij midden op straat met heerlijke Franse kazen die onze kaas- en verskenner Henri van der Hel voor ons uitzocht. Vive la France. Op vrijdag sloten we ons bezoek smakelijk af met een Fruits de mer bij Le Terminus Nord, een traditioneel Frans restaurant in Art Deco style. Gastronomie ten top. Bedankt voor jullie enthousiaste deelname!