Xperiencetrip Goteborg 2022

Goteborg is de tweede stad van Zweden.
Een prachtige bestemming voor zowel natuur- als gastronomie liefhebbers. In oktober bezochten wij met een groep leden deze stad gelegen aan de westkust van Zweden.

Het aanbod Vers is groot. Een bezoek aan de Saluhall.se was dan ook echt de moeite waard. De retailformules Lidl, Coop en discounter Willys zijn goed vertegenwoordigd net als de 7-eleven shops die qua assortiment meer weg hebben van een petrol locatie.

ICA (voluit Inköpscentralernas aktiebolag) is de bekendste supermarktketen van Zweden. Wij bezochten ICA Focus in Liseberg en hadden een afspraak met de eigenaar. Hij kent dezelfde uitdagingen als in NL. Inflatie, hoge energie-kosten en een tekort aan personeel. Maar een echte ondernemer laat zich hierdoor niet uit het veld slaan! De winkelpresentatie in vers was net zo inspirerend als zijn verhaal. Sommige gewassen kweekt hij zelf in een greenhouse in zijn winkel.

Wat verder in algemene zin opviel in retail is dat je veel eten zelf kan scheppen. Snoep, nootjes, olijven, vis, fruit, maar ook veel salades en aanverwante producten. Het aanbod in banket is groot. Dit nuttigen de Zweden graag tijdens de Fika (sociaal koffiemoment).

Het trekseizoen van de kreeft was net gestart en na een overheerlijke lunch op een idyllisch plekje vaarden we op dag twee met een visser uit om korven uit te zetten en in te halen. De bijvangst, krabbetjes, hebben we netjes weer terug in zee gedaan. Het was die dag windkracht 9. Een onvergetelijke ervaring zo op die woeste golven!

Heb je ooit gezoete haring gegeten? In het begin is het even wennen als je zout of zuur gewend bent. In Zweden maken ze producten in, fermenteren en zoeten ze. Kreeft, krab en haring worden veel gegeten. Qua vlees kunnen de Zweedse balletjes niet ontbreken (anders dan bij Ikea) maar ook rendier en eland staan op het menu.
Deze worden geserveerd met een aardappelpuree, rode bessen compote, spruitjes en andere koolsoorten.

Op dag drie bezochten wij Wapno, een grote volledig circulaire boerderij, met eigen melkfabriek, slachterij, worstenmakerij en
biogascentrale voor de energievoorziening. Het  landgoed omvat een conferentiecentrum, restaurant en hotel en 1400 hectare productieve landbouwgrond en 433 hectare bosgrond. Niet alleen een mooi duurzaam initiatief maar er zit ook nog eens een goed businessmodel achter.

Wij hebben veel inspiratie, kennis en plezier opgedaan in Göteborg.
Wil jij ook een ander land verkennen op retail- en versgebied dan ben je bij de Ver(s)kenners aan het juiste adres.
Meer info? Stuur dan een mail naar: natasjastamce@gmail.com